„Ha majd kivágtad az utolsó fát, megmérgezted az utolsó folyót, és kifogtad az utolsó halat, rádöbbensz, hogy a pénz nem ehető.”

 

A világ legnagyobb folyói táplálják a tengert, ha szárazság van és a folyók kiszáradnak, a tenger szintje szemernyit sem apad. A keleti bölcsek szerint, aki ott él, az él igazán boldog életet! A tenger végtelen nagy, a folyók hozzá képest, akár egy szakasz hossza.
Aki a folyó mellett él az sem feltétlenül boldogtalan. Édes vize csillapítja szomjunkat, meghajtja a malmainkat, életben tart minket. Szárazságkor azonban a elapadnak. Partjai olyanok lesznek, mint egy tengerpart. Ködben nem látszik a másik oldal, olyan, mintha a folyó is végtelen nagy lenne, mint a tenger. Pont akkor, amikor a legsebezhetőbb, hasonlít a legjobban a végtelenre.

A Magyarországon keresztül folyó Duna, mely Európa második leghosszabb folyója, és a világon a „legnemzetközibb” folyó, a több hete tartó szárazság miatt elapadt. Magassága alig érte el a 60 cm-t. A magyar szájhagyomány szerint, ha a kilátszik az Ínség-szikla, ami a Gellért-hegy legalsó pontja, akkor a következő év a termény szempontjából nem lesz kedvező, és ínséges esztendő, még mohóbb étvágyat okoz!