kallopeter.hu | Mustang Wanted on the top of Budapest
Creative director and multiawarded photographer based in Budapest His primary interest has always been his own multimedia projects, such as “Balance” or “Alone in the dark”. During the past decades he worked for Phoo Magazine as Editor in chief, Sziget Festivals’ as the art director of the photo crew; for Földgömb Magazin as a photographer, photo editor and photojournalist for Metropol, the leading hungarian daily printed newspaper. His works are published by international magazines and leading online news in Hungary.
kallopeter.hu, Peter Kallo, photoblog, photography, budapest based, hungarian, fotóblog, Kálló Péter, fotográfus, fotográfia, portfólió, portfolio, Budapest, Hungary, street photography, stree photo, street fotó, black and white, impressive, Budapest Streetphotography Festival, Festivals, Sziget, art director, Volt, Balaton Sound, Alone in the dark, Offical festival photographer, Rockstar photographers, festival photographer, fesztivál fotózás, hivatalos fesztivál fotós, Best documentary photoblog, Best European Photoblog, travel, National Geographic, Földgömb magazin, Metropol, facebook, Balance, Esernyős ember, Umbrella Man, Daredevil, Stunt, Balance of Budapest, Creative artist, Kreatív, művészet, art,
5325
single,single-post,postid-5325,single-format-video,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.1,vertical_menu_enabled,paspartu_enabled,menu-animation-line-through,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Mustang Wanted on the top of Budapest

Magyarországon először interjút és kisfilmet készítettünk Mustang Wanteddel, az ukrán free climberrel, akinek hajmeresztő mutatványait az egész világ csodálattal-borzongva-borzadva bámulja. Az interjúban utal, a nem rég Oroszországban tett akciójáról, ahol Moszkva egyik jelképét festette át Ukrán színekre, majd az ebből készült videóból származó pénzt az ukrán hadseregnek adományozta. A teljes interjút a Földgömb magazin szeptemberi számában olvashatjátok.

Augusztus elején Budapesten járt Mustang Wanted, aki nálunk is szuperhősként vette be a város ikonikus épületeit.

Magasröptű filozófiát nem kerít hobbija köré, egyszerűen csak mászik – ott és akkor, amikor jónak látja. Ugye, nem is kell leírnunk, hogy senki se próbálja meg utánacsinálni?!

Egy átlagosnak ígérkező szombat délelőtt a főváros egyik fő turisztikai attrakciójának számító Szent István-bazilika előtt… A 21 éves Mustang Wantedra és állandó segítőjére, Andrejre várunk. A téren körülöttünk több tucat turista méregeti hunyorogva a 96 méter magas épületet. Ők csak a kupola körüli kilátóba készülnek, hogy megcsodálják az onnan nyíló panorámát, Mustang Wantednek azonban ennél komolyabb tervei vannak.

Megérkeznek, gyorsan bemutatkozunk, és Andrej vázolja a hevenyészett tervet: gyors terepfelmérés, teljes körű telefonszámcsere – hogy innentől bármikor elérhessük egymást az induló akció során –, és a fényképezőgépek, go pro kamerák előkészítése. Aztán mászás. Mustang Wanted eközben csendesen, szinte földöntúli nyugalommal tekinget a kupola felé, így az az érzésem támad, hogy én sokkal jobban izgulok, mint ő. Elindulunk a kilátóba, fent gyorsan lezavarják az előkészületeket, majd Andrej a terepszemle után határozottan összegez:

ez a mászás terhes nőknek való!

Persze azért nekivágnak, így kb. negyedóra múlva a téren még több turista nézelődik hunyorogva a Bazilika csúcsa felé. Mustang Wanted ekkor már a kupolán egyensúlyoz – vidáman, mosolyogva, 96 méter magasan. A téren egyre többen szúrják ki a magasban pózoló srácot, mind több turista érkezik. Aztán rendőrök, végül tűzoltók is. A két mászó azonban ezt a helyzetet is meglepő higgadtsággal kezeli, és az intézkedő rendőröknek a magasban készült képeket mutogatják, miközben azok felveszik az adataikat.

– Minden rendben van? – kérdezem Mustang Wantedtől, aki láthatóan feltöltődött a mászás után. Válaszképpen mosolyogva mutatja a bírság összegét, hiszen egy ilyen büntetés szerinte benne van a pakliban. Azt azonban már nem akarja elmondani, pontosan hogyan jutott ki a kupola csúcsára, mert ezt tiltja a rooftop-etikett. Ám annyit elárul, hogy a felső, kisebb kupolába valóban egyszerű volt feljutni, onnan azonban már érdekesebb a mászás.
– Furcsa volt, hogy ez mégiscsak egy szent hely, azonban úgy látszik, Isten is azt akarta, hogy minden rendben legyen. A látvány pedig csodálatos volt fentről, ezt érdemes megosztani a több ezer internetes követővel – elmélkedik az akcióról. Azt minden­­esetre elismeri, hogy egy ilyen szakrális épület megmászásának Oroszországban például már komolyabb következménye is lehetett volna: elsősorban azért, mert ukrán, másodsorban meg azért, mert olybá vennék, hogy megsértette a hívőket.

– Ahogy Közép-Európában járok, azt veszem észre, hogy itt sokkal mosolygósabbak a hatóságok is, mint Kelet-Európában.

Olyan kedvesek a rendőrök, hogy nem is akarsz elfutni előlük

– összegzi a hatósági tapasztalatokat az Erzsébet téren üldögélve, miközben fél szemmel a téren felállított Sziget Eyet méregeti. Érdekes helynek tűnik ugyanis, így csak remélem, nem indul azonnal megmászni a mozgó kereket.
– Semmit sem szoktunk különösebben megtervezni. Improvizálunk, ahogy most is láthattad – magyarázza Andrej.

Konkrét célpontjaik Budapesten sem voltak, öt napot töltöttek itt egy pozsonyi és egy bécsi kiruccanás között, járták a várost, és ha láttak egy érdekest helyszínt, felmásztak. Tehát míg mások, az átlaglátogatók a földről fényképezik egy-egy város szimbolikus helyszíneit, ők hidakról, felhőkarcolókról vagy épp darukról örökítik meg a látványt, illetve magukat. Mintha szupererő nélküli szuperhősökként másznák meg a nagyvárost. Mintha Batman szelfizne egyet egy vízköpőn ülve, a háttérben Gotham Cityvel.
– Persze, gyakran edzek. Kérdezik is sokan a neten, hogy pontosan milyen gyakorlatokat végzek, erre azonban nem válaszolok. Nem akarom, hogy emiatt, engem követve bárki megsérüljön – válaszol egy szerinte klasszikus, mindig előkerülő kérdésre. Utána azért még egyszer, rutinosan megismétli, amit a beszélgetés elején már említett: „Senki se próbálja ki, amit csinálok! Lehet, hogy bárki más is meg tudja csinálni e mutatványokat, de az a bárki más is ugyanúgy le tud esni…”

szöveg: Kiss András

Folytatás a Földgömb szeptemberi számában!