András és családja, mint oly sok magyar család elhitte a reklámok hangzatos mondatait. Svájci frank hitelt vettek fel lakásukra. A megemelkedett árfolyam miatt azonban képtelenek voltak fizetni a magas terheket. Nem kellett sokáig várni, hogy közmű tartozásaikat se tudják kiegyenlíteni, így lekapcsolták a villanyt és a gázt. Néhány törlesztő részlet elmaradása után az OTP Faktoring elé, majd később behajtásra került otthonuk. Négyen éltek benne. Ez a történet ma Magyarországon sok százezer családra igaz lehet. Hogy ki a hibás? Az állam, a bank, a család? A dolog elgondolkodtató.

 

Utolsó pillanatok otthon, mert a végrehajtó döntése szerint el kell hagyniuk a lakást. Eddig sem volt túl nagy luxus, de most teljes a kilátástalanság.

 

 

 

Négyen éltek a lakásban. Andris minimálbért kap munkahelyén, édesanyja általános iskolai tanár, közel a nyugdíjhoz. Zoli munkanélküli. Sajnos a nagymama nyugdíja sem volt elég.

 

 

 

András ezt az üzenetet hagyta hátra a végrehajtónak, testvére Zoli, az ökle nyomát.

 

 

 

Vissza a természetbe.

Elsők között kerülnek az utcára az ingatlan válság okozta problémák hatására. Megoldásként csak az albérlet jöhet szóba, de a tartozás fennmarad. Senki nem tesz értük semmit.

 

 

 

Amikor a nyolc millió forint hitelt felvették a bank 10 millióra értékelte a lakást. A kiköltözéskor a tartozás 15 millió forintra rúg, azonban az ingatlan piaci értéke már alig éri el a hat milliót.

 

 

 

Vásárló vagyok.

A Föld javai apadnak, miközben a fogyasztás egyre nő. Ez lett a vesztük. Mai gazdasági válságunk alapja tulajdonképpen ez. Tanulság: meglepően kevés helyen elfér az ember eddig felépített élete.

 

 

 

Végrehajtás után a tartozás még 9 millió forint. Az albérlet is pénzbe kerül, a terhek egyre nőnek. A végrehajtó búcsúzóul viccelődött édesanyjuk betegségén. Emberséget, megértést nem kaptak senkitől.

 

 

 

András 28 éves fiatalember. 8 millió forint miatt örök életére egy adósság hurokba tette a fejét, ráadásul soha többet nem kap hitelt semmilyen banktól. Megérte?

 

 

 

András testvére, Zoli 30 éves. Munkanélküli. Születésnapját utoljára ünnepelte saját otthonában.

 

 

 

Szereplőink albérletbe költöztek. A végrehajtás nem történt meg, mert a lakás értéke csökken. A banknak egyre kevésbé áll érdekében az eladás. Próbálnak megegyezni. Hamarabb kellett volna gondolkodni.