Nemrég terrortámadás történt Tunisz egyik leghíresebb látványossága a Bardo múzeum falai között, mely olyan kincseket őriz, mint a Kr. e. 81-ben elsüllyedt görög hajó. A rakománya nagyban hozzájárult ahhoz, hogy pontosabban megismerjük az ókor életet és történelmet. A közvélemény joggal kapta fel a fejét a terrorcselekmény kapcsán, hiszen tunéziaiak mellett európai turisták haltak meg értelmetlenül.

A napokban több külföldi lap adta hírül, hogy az iszlám Állam terrorbrigádjai  észak-afrikai területeken is hirdetik a kalifátus uralmát. Ennek alapját az képezi, hogy a tunéziai hatóságok nemrég az ISIS-hoz köthető fegyverraktárt találtak Tataouine városában, melyről egyébként a híres Tatuin bolygó kapta a nevét. A sajtó tévesen összefüggésbe hozta a várost a Csillagok háborúja forgatási helyszíneivel, túl dramatizálva a helyzetet, pedig a valóságban a kettő egymástól több száz kilométerre van. Azt leszámítva, hogy állítólag a lakosságból viszonylag sokan csatlakoztak az Iszlám Államhoz, nem ennyire drámai a helyzet.

Tunézia megítélése ezzel a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok körébe sorolódott, pedig a turizmus az egyik legfőbb bevételi forrása az országnak. Gyakorlatilag a nyugati part végig beépült nyugat-európai – , német, francia és többek között magyar – turisták befogadására alkalmas, jól őrzött all inclusive szállodákkal. Ezek a turisták persze sokkal több érdeklődést mutatnak a napi háromszori étkezés iránt, mint az ország bármely értéke felé, pedig a Csillagok Háborúja forgatási helyszínektől kezdve egészen a Szaharáig érdekes látnivalókat kínál az ország. De ez egy másik történet.

Nagyon sok idő kellett, míg az arab tavasz után visszanyerte az ország a külföldiek bizalmát. És most két ember, – akik mögött persze lehet tudni, hogy sokkal többen állnak, – és egy ostoba csütörtök délután miatt az ország egyik legfontosabb bevételi forrása újra bizonytalanná vált.

Az elmúlt egy évben többször is jártam az újságcikkek által is említett területeken, közel a líbiai határhoz, a sivatagban. Bulvárosan mondva “az ISIS szomszédjában”. Amellett, hogy embereket fényképeztem, beszélgettem velük, esküvőn voltam, fesztiváloztam , gyönyörű helyeket láttam és azt tapasztaltam, hogy az ott élők is ugyanazt akarják, mint minden normális ember. Boldogulni az életben. Legtöbbjük élből elítéli az Iszlám Államot, a fent említett ok, az értelmetlen pusztítás miatt. Tunéziát sosem a gazdag országok közé soroltuk, az átlagkereset kb. 40000 Ft. Ez nagyon kevés és azt gondolom, hogy az elvakult pusztítás csak ront ezen az átlagon. Közhelyes, hogy a bizalmat nehéz visszaépíteni, és könnyű elveszíteni, de ez jelen esetben sajnos igaz. Nehezen fog az ország kilábalni az őt sújtó válságból és félő, hogy ez az embereket még inkább a radikalizálódás útjára tereli.

Alább a képek, ítéld meg te, hogy mennyire veszélyes hely Tunézia!

102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 131 132 133 134