Még lapos az ugrálóvár, a kisvasúton sem sikongatnak a gyerekek. Hétfő délelőtt van, néhány artista ügyeket intéz, a kassza még zárva, az oroszlánok lustán napfürdőznek a kései nyárban. A porond is csendes, a nézőtéren söprögetnek néhányan, ráérősen készülve az esti előadásra.

Aki ilyenkor pillanthat be az Eötvös Cirkusz mindennapjaiba, egészen más képet kap, mint este. A főszerep ilyenkor csak részben az idomároké, akrobatáké és artistáké: a háttéremberek dolgoznak igazán.
– A személyzet évek óta velünk utazik, pontosan tudja, hogyan kell felállítani a sátrat, ezért lehetséges az, hogy akár kétnapos vendégszerepléseket is vállaljunk. A sátrat nyolc óra alatt felverik, reggel hét órás érkezés esetén pedig délutánra már áll az egész cirkuszváros – meséli Eötvös Susy, a méltán híres dinasztia fiatalabb generációjának tagja. A cirkuszba született, nála avatottabb kísérőnk nem is lehetne.

Patinás múlt és modern jelen

Az Eötvös Cirkusz története alapításokból és újraalapításokból áll. Először 1920-ban jött létre e név alatt társulat, amely 1964-ig működött. Báró Eötvös Ferenc és szépséges cseh műlovarnő kedvese indította el a cirkusz hagyományait a családban, fiuk hozta létre az Eötvös Cirkuszt. 1993-ban aztán a híres zenebohóc, Eötvös Gábor újraalapította az államosítások miatt bezárt társulatot, a fiatalabb nemzedékkel karöltve.
Mostani formájában 2010-ben alapították újra az Eötvös Cirkuszt, ahol nagyon fontosnak tartják, hogy a család jó hírneve ne menjen veszendőbe. Eötvös Susy elmondása szerint a legjobbat keresik, amikor vendégművészeket hívnak meg. Intelligens lámparendszerrel és azzal összehangolt hangrendszerrel tervezik meg az előadásokat, amelyek illeszkednek a nemzetközi trendekbe.
Figyelik a fesztiválokat, de közönségüket is rendszeresen megkérdezik, mit látnának szívesen – ezért vannak például idén vadállatok a műsorban. Ők jövőre is terítéken lesznek. A hölgynézők a visszajelzések szerint a tavalyi turnén fellépő jóképű amerikai lovast hiányolják, így az ő szerződtetésén is fáradoznak 2013-ra.

Nagy utazás az életük

A cirkuszi hagyományokkal a – modern kor hívó szavára honlappal és Facebook-profillal felelő, a trendeket követő – fiatalabb nemzedék tagjai sem szakítottak az Eötvös családban. Aki már kiöregedett a porondról, vagy épp nem lép fel az adott évadban, az talál magának valami munkát a cirkusz körül.
– Édesapám hiába dolgozott hatvanöt évet, hiába van házunk Budapesten, velünk utazik – mondja Susy, akinek édesanyja a büfét vezeti, testvére fellép és a reklámokkal foglalkozik. Sógornője a pénzügyekért felel, párja a sátorépítéssel foglalkozik, ő pedig idén nem lép fel, de a menedzsment teendői így is eléggé lefoglalják. Itt teljes az emancipáció – a nők a teherautók vezetésével is kiveszik részüket a mindennapi munkából. És ott vannak a gyerekek is, akikből bizony ugyanúgy cirkuszos lesz, mint a szüleikből.

Bejárják a világot

Az Eötvös Cirkusz márciustól októberig Magyarországon turnézik, az év fennmaradó részében külföldi meghívásoknak tesznek eleget. Hol sátorral, hol csak produkcióikkal utaznak, megjárták már Franciaországot, Olaszországot és Törökországot is.
A műsor tizenöt százalékát teszik ki idén a család tagjainak számai – Eötvös Loránd, Susy testvére zsonglőrként áll színpadra, Eötvös Adrienn hulahoppkarikával szerepel, és egy bohócszámot is ők mutatnak be. A további produkciókban légi akrobaták, vadállatok, bohócok lépnek fel.

Mindennapok a cirkuszban

A cirkusz délelőttjei nyugodtabbak – szünnapokon ilyenkor van idő ügyintézésre, városnézésre, egyébként gyakorlással telik a délelőtt. Például a vadállatok számára, amelyek a tejből és tojásból álló reggeli és az öt kiló hús elfogyasztása között egy kicsit próbálnak is.
– Volt, hogy csak zenei próbát tartottunk, meghallották a bevonulózenéjüket, és felálltak sorba – meséli Eötvös Susy, miközben megismertetnek bennünket azzal a kisoroszlánnal, amelyet szülei nem fogadtak el, így most az olasz idomár, Manuel neveli a lakókocsijában. A többi állat szabadtéri, részben vagy teljesen fedett lakhelyet tudhat magáénak. Nem messze tőlük az oroszlánok és a tigrisek – köztük egy ritkaságszámba menő fehér tigris – laknak, hátrébb tevék, oldalt pedig krokodilok átmeneti otthonait látjuk.
Ami az otthonokat illeti: a fellépők lakóautói amerikai típusú kamionok, lenyitható oldalelemekkel: olyan is van, amelyben jakuzzit is találhatunk. A sok utazást ellenpontozandó, megérdemlik ezt a kis luxust. Lakóautóikban esznek, alszanak és tisztálkodnak, míg a személyzet részére mobil illemhelyek és tusolók állnak rendelkezésre. Mindenkire főznek a cirkuszban, így valóban olyanok ők, mint egy utazó város.

Szöveg: Krezinger Szonja